28.09.2020
På bostedet Sct. Mikkel i Viborg har beboeren Josephine Sara Hansen tilføjet endnu et hjerte til kalenderen, der hænger på hendes dør i lejligheden. Kalenderen er det synlige bevis på, at hun nu har passeret 300 dage uden selvskade.
- Før selvskadede jeg rigtigt voldsomt, fordi jeg ikke kunne holde ud at være i følelserne. Nu har jeg taget kontrollen med mit eget liv, fastslår hun selvsikkert.
For tre måneder siden flyttede beboeren Anja Drud Meineche i egen lejlighed. Ligesom Josephine har hun også en årelang historie i psykiatrien og på det sociale bosted Sct. Mikkel. Faktisk nåede hun at bor her i syv år, men nu har hun taget hul på et nyt kapitel i sit liv.
- Min mestringsstrategi-rygsæk er blevet så stor, at jeg nu kan tackle tilværelsen uden et døgndækket bosted, forklarer hun med glæde i øjnene.
Livsmestringsforløb under udvikling
De to kvinder har begge fulgt et livsmestringsforløb, der gennem tre år har været under udvikling af to medarbejdere fra bostedet Sct. Mikkel. Berit Gøthgen og Jeanette Grotkjær er uddannede terapeuter i Dialektisk Adfærdsterapi – også kaldet DAT. Det er en terapiform, der har vist sig at have stor effekt på ambulante patienter med personlighedsforstyrrelser. Derfor forsøgte de to terapeuter at indføre metoden på Sct. Mikkel – det var dog ikke så lige til.
- Undervisningsmaterialet var simpelthen for svært at bruge for mennesker med så komplekse psykiske sygdomme, som beboerne har her på Sct. Mikkel, fortæller Berit Gøthgen.
Materialet blev skrevet om
Udfordringen gav de to DAT-terapeuter en del hovedbrud.
- Vi stod med valget mellem at give op eller skrive materialet om, så det blev tilpasset til vores målgruppe, forklarer Jeanette Grotkjær.
De to terapeuter valgte at springe over, hvor gærdet var højest. Side for side gik de i gang med at udvikle nye øvelser. Det udviklede sig til, at de begyndte at skrive en egentlig manual. For 1½ år siden lykkedes det dem også at få penge fra SATS-puljen til udarbejdelse af manualen.
Har taget ansvaret tilbage
Berit Gøthgen og Jeanette Grotkjær kalder deres variant for livsmestring.
Forløbet består af undervisning to dage om ugen - en dag, hvor der arbejdes individuelt og en dag, hvor der arbejdes med en gruppe. Her lærer deltagerne at håndtere dagligdagens problemer. Det sker gennem forskellige øvelser, hvor de bliver præsenteret for udfordringer og dilemmaer, der også kan bringe velfungerende mennesker ud af fatningen.
- Til en af øvelserne skulle deltagerne på café. Vi havde på forhånd aftalt med caféen, at der skulle ske små fejl i betjeningen. Deltagerne skulle så bagefter analysere deres handlemønstre i situationen, fortæller Berit Gøthgen.
En ledetråd i forløbet har været, at beboerne får ansvaret tilbage.
- Traditionelt har vi som behandlere taget ansvaret på os. Vi har accepteret, at andre omstændigheder har fået skylden for selvskade. Det kunne være en dårlig opvækst eller en kontakt person man ikke er tilfreds med, forklarer Jeanette Grotkjær.
Manual skal ud at leve
Den ændrede tankegang har hjulpet. Berit Gøthgen og Jeanette Grotkjær oplever nu, at beboerne stopper med at selvskade.
- Vi taler om mennesker, hvoraf nogle har selvskadet i 25 år og i nogle tilfælde tre gange om dagen, siger Berit Gøthgen.
Manualen med øvelser og vejledninger vokser stadig dag for dag. Indtil nu findes den kun i ét eksemplar i form af et sort ringbind med kulørte faneblade. Planen er dog, at den på et tidspunkt skal mangfoldiggøres, så beboerne på andre bosteder kan få glæde af materialet.
I færdig form kommer manualen til at bestå af fire trin á 25 lektioner fordelt på fire sværhedsgrader.